Enkelt att måla!
 • Frågor och svar

  Måla vägg, tak, panel eller köksluckor? Välkommen att ringa vår målarmästare så får du tips och råd för ett lyckat resultat. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om målning och oljning.  Lycka till med ditt målningsprojekt!

  Det finns fler tips än de som visas nedan. Skriv in ett sökord i rutan så listas relevanta frågor och svar (t.ex. “panel”).

  Måla väggar inomhus

  Hur målar jag väggar inomhus?

  Målarmästaren svarar: Beroende på var du målar och vilken grad av glans du önskar erbjuder Landora olika typer av väggfärg. Alla med hög täckförmåga:

  - Landora Väggfärg 07 ger en sidenmatt yta och kan målas på tapet, gips, betong och puts. Finns i ett flertal färdigbrutna kulörer och alla är miljömärkta med Svanen. Kan torkas av med fuktig trasa.
  - Landora Väggfärg 20 ger en slitstark och tålig yta som är enkel att rengöra. Kan målas på tapet, gips, betong och puts. Även lämplig i kökstak.
  - Landora Kök o Bad ger en halvblank samt slitstark och tålig yta i utsatta utrymmen såsom tvättstugor, badrum och kökstak. Färgen bildar en tät färgfilm som förhindrar genomträngning av vatten. Tvättbar.

  Använd en bra roller med minst 18 cm rullängd (står oftast på förpackningen). Säkerställ att rollern inte tappar ludd genom att skölja den i vatten innan den används.

  Skydda golv, lister och fönster med maskeringstejp och golvskyddspapp. Tvätta av ytan med Landora Målartvätt och låt torka. Spackla och slipa för en jämn ytan och måla sedan uppe vid takvinkeln och nere vid golvlisten med en 50 eller 70 mm vinkelpensel. Avsluta med att måla två lager med Landora Väggfärg 7 eller 20. För målning med Landora Kök och Bad se Produktfaktablad här på hemsidan, eller förpackningen.

  Behöver du ta en paus? Stoppa pensel och roller i en plastpåse och pressa ur all luft, så kan du fortsätta måla sedan. Läs mer i målningsguiderna här intill och på förpackningen. Lycka till!

  Måla fönster

  Vad ska jag tänka på när jag målar fönster?

  Målarmästaren svarar: Om fönstret är nytt och obehandlat börja med ett lager Landora Grundolja. Vänta över natten och stryk sedan på ett lager Landora Trägrund. Låt torka ca ett dygn och avsluta med två strykningar Landora Fönsterfärg. Om fönstret är målat eller behandlat sedan tidigare ska du börja med att rengöra ytan som ska målas. Tvätta förslagsvis med Landora Fasadtvätt. Var noga med att skydda fönsterna från rengöringsmedlet för att förhindra etsning. Skrapa sedan bort lösa partiklar och stryk på Landora Grundolja och Grundfärg (som ovan) på trärena ytor. Avsluta med ett eller två lager (beroende på den tidigare målningens skick) Landora Fönsterfärg. Läs mer i målningsguiderna här intill och på burken. Lycka till!

  Måla panel

  Hur målar jag panel och bröstpanel?

  Målarmästaren svarar: Måla först alla kvistar med kvistlack för att undvika att dessa blöder igenom målningen. Måla två lager. För ett matt resultat måla sedan två lager med Landora Tak & Panelfärg. För ett glansigare resultat måla två lager med Landora Lackfärg Blank eller Halvblank. Läs mer i målningsguiderna här intill och på förpackningen. Lycka till!

  Måla fasad

  Hur vet jag om fasaden är målad med akrylatfärg eller oljefärg?

  Målarmästaren svarar: Du kan ta reda på vilken färg ytan är tidigare målad med genom att gnugga ytan med T-röd. Om färgskiktet löses upp är ytan målad med akrylatfärg. Är du osäker kan du ringa vår målarmästare eller kontakta en målare. Om ytan är tidigare målad med akrylatfärg ska du använda akrylatfärg igen. Landora Villafärg är en modern och lättstruken akrylatfärg i 12 klassiska och moderna kulörer. Är ytan tidigare målad med Oljefärg kan du välja att måla över med antingen oljefärg eller akrylat. Är ytan målad med slamfärg, exempelvis traditionell rödfärg kan ytan bara målas över med slamfärg. Läs mer i målningsguiderna här intill och på burken. Lycka till!

 • Fråga målarmästaren

  Vad vill du ha svar på? Maila in din fråga här, vi svarar så snabbt vi kan (inom 24 h eller nästkommande helgfri vardag). Välkommen!

  Målarguider